even last van mijn hooggevoeligheid

Ik stel me de vraag die meerderen onder jullie wel eens hebben.
Op facebook lijkt het of er enkel maar positieve dingen gepost worden en waardoor mensen soms net deprie worden. “Waarom is er bij iedereen alleen maar vrolijkheid en voel ik me niet zo?”

Geloof me, iedereen heeft wel eens een moeilijk moment. Ja, ook ik. En deze keer wil ik dit graag met jullie delen.

Afgelopen week werd ik weer eens met mijn neus op de feiten gedrukt. Mijn hooggevoeligheid kreeg de overhand en ik kwam er even geshaked uit.

Ik was gewoon mezelf. Telkens bezig om anderen het zo aangenaam mogelijk te maken. Altijd rekening houden met ‘hoe komt het het best uit voor de anderen’. Maar waar ik weer niet aan gedacht had, niet iedereen denkt hetzelfde als jou. Zij hebben er soms wel andere meningen over, waardoor jij bij hen misschien wel opdringerig lijkt, of aan hun tijd knabbelt, of teveel aan jezelf denkt? Was dat zo? Neeeeee, voor mij absoluut niet.
Maar wat doe je daar dan aan ?

Ik werd een beetje erg op mijn plaats gezet, waardoor ik helemaal twijfelde aan mezelf, mijn persoon, mijn zijn. Wat was me dat.? Teleurstelling tot en met, want ik bedoel het altijd zo goed. Ik moet toegeven, het heeft best wel enkele dagen geduurd, met veel tranen. Vooral tranen van onbegrip.

Even terug mezelf zoeken. Ligt het aan mij? Want dat is de eerste vraag die een hooggevoelige aan zichzelf stelt.
Welke antwoorden heb ik hierbij ontdekt?

De reden dat je crasht wil zeggen dat het tijd is voor verandering. Tijd om de lessen van het leven te leren.
Ligt het altijd aan jou? Neen. Stel jezelf de vraag. Wat is het wat ik voel? Ligt het aan hen of ligt het aan mij?
Gaat het gevoel weg, dan weet je dat het niet bij je hoort. Blijft er toch wat hangen? Dan hoor je jezelf even wat bij te schaven.

Ik heb ontdekt dat ik altijd maar bezig ben om anderen te pleasen. Als anderen maar gelukkig zijn en het naar hun zin hebben, dan ben ik ook gelukkig. Maar, is dat zo? Neen, niet altijd!

Dus mijn besluit: Ik wil me aanpassen, maar niet ten koste van mezelf.

Van nature ben ik vrolijk en spontaan, heb goede bedoelingen. Iedereen heeft zijn eigen energie, zijn eigen waarden, eigen karaktertrekken, eigen levensvisie. Je kan niet verwachten dat je bij iedereen in de smaak valt, of dat iedereen je vriend kan zijn. Alleen bij je naasten verwacht je dat wel. Maar ook daar mag je jezelf zijn en moet je niet altijd kronkelen naar hun wensen! Jij bent jij, zij zijn zij. Ik ben ik!
Opkomen voor jezelf, assertief zijn.

Dat is al een serieuze levensles, vind je niet?

Maar wees gerust, ik heb het doorzwommen en dat kunnen jullie ook. Groot of klein. Iedereen komt het wel eens tegen.

Allerheiligen is voorbij, we hebben de zieltjes even in de bloemetjes gezet. Nog eens bij onze naasten geweest. Nu gaan we er weer terug tegenaan. Kop omhoog, nieuwe moed, nieuw leven en hopla vooral plezier maken in het leven.

Tot de volgende zitting drakenvriendjes. Drakensteen heeft me in elk geval goed ondersteund. Dank je wel kristalletjes!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen